"... fattigdomen fruktansvärd..."

John Stålarm (1899-1970) är född och uppvuxen på soldattorpet i Ytterbyn, Kalix – idag museum. Han är mycket begåvad, samtidigt i samhällets utkant, tidigt faderlös. Han skriver med stor inlevelse och detaljrikedom om fattigdomen i det tidiga 1900-talets Ytterbyn. Familjen lever i skuggan av sågverket Nyborg, då nyligen nedlagt. Den här utställningen har hämtat citat från hans memoaranteckningar, illustrerad med kalixmotiv och med bilder av tidstypiska föremål från olika platser i Sverige.

 

Stålarmstorpet i Ytterbyn

Nyborg sågverk

Den tiden var det vanligt att fattiga barn gick ut i bygden att tigga. Det måste jag och min syster göra. Avfärden från hemmet de kalla vintermorgnarna när termometern visade trettio minusgrader.

En kristlig förening, Kalix Jultomtar bildas i Kalix. De håller välgörenhetsfester, och via dem får John Stålarm bl.a. ett par nya skor.

CC-licens bilder från Nordiska museet. Bild med utslocknad upphovsrätt: www.kalixbilder.se, Arkitektur- och designcentrum, Sjöhistoriska museet. Bilder med upphovsrätt: Magnus Cedergren 2014

Att äta sig mätt